Europska komisija i poljoprivredni lobi suglasni – nema budućnosti bez zaštite okoliša i obnove prirode

Nakon sedam mjeseci intenzivnih pregovora jučer je postignut značajan konsenzus o budućnosti poljoprivrede EU-a. Strateški dijalog, koji je vodila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, okupio je 29 različitih dionika, uključujući nevladine organizacije za zaštitu okoliša poput BirdLifea, organizacije poljoprivrednika poput Copa-Cogeca i predstavnike industrije poput EuroCommercea. Ovaj zajednički napor označava značajan pomak prema održivijem, otpornijem i pravednijem poljoprivrednom sustavu u Europskoj uniji.

Ključni ishodi dijaloga uključuju:

  • podrška poljoprivredi koja radi za prirodu održavanjem i potpunim provođenjem postojećeg zakonodavstva o zaštiti okoliša (uključujući Direktive o pticama i staništima, Direktivu o nitratima i Okvirnu direktivu o vodama)
  • revidiranje potpore dohotku u okviru sljedeće Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja će biti ograničena na pomoć poljoprivrednicima kojima je uistinu potrebna financijska potpora, umjesto subvencioniranja najbogatijih zemljoposjednika
  • prepoznavanje potrebe za politikama potrošnje koje podupiru prijelaz s pretjerane konzumacije mesa i mliječnih proizvoda na prehranu biljnog podrijetla, promičući održivost okoliša i javno zdravlje
  • povećana potrošnja za okoliš, odražavajući veću predanost financiranju inicijativa koje štite i obnavljaju europske ekosustave, uključujući poziv za osnivanje fonda za potporu provedbi Zakona o obnovi prirode
  • uspostava fonda za pravednu tranziciju za podršku poljoprivrednicima i širem opskrbnom lancu u brzom prijelazu na dekarbonizaciju, smanjenu upotrebu resursa i usklađivanje s naporima za obnovu bioraznolikosti

Strateški dijalog pokrenula je predsjednica von der Leyen u rujnu 2023., kao odgovor na raširene prosvjede poljoprivrednika i sve veću zabrinutost oko utjecaja europskog poljoprivredno-prehrambenog sustava na okoliš — najvećeg pokretača gubitka bioraznolikosti diljem EU-a.

Predsjednica se prethodno obvezala uključiti preporuke strateškog dijaloga u radni plan Komisije, koji će biti predstavljen unutar prvih 100 dana mandata predsjednice von der Leyen u Komisiji.

Ariel Brunner, direktor BirdLife Europe izjavio je: “Ovaj sporazum nije samo prekretnica, već, nadamo se, i donosi promjenu ishoda. Nakon mjeseci intenzivnih pregovora, konačno smo došli do prekretnice u kojoj, unatoč različitim interesima i politici, postoji kolektivno priznanje da status quo jednostavno nije opcija. Potreba za temeljnom promjenom nikada nije bila jasnija, a ovaj sporazum signalizira odlučan korak prema njoj. Sada postoji konsenzus za pravednu tranziciju u poljoprivredi, s jasnim smjerom kretanja u smislu financiranja obnove prirode i agro-okolišnih mjera, temeljne preorijentacije poljoprivrednih subvencija, provedbe zakona o zaštiti okoliša i politika za osnaživanje potrošača da smanje prekomjernu konzumaciju stočarskih proizvoda.

Usredotočenost na potporu održivosti onih poljoprivrednika koji zapravo trebaju potporu i na prava poljoprivrednih radnika koji proizvode našu hranu, šalje snažnu poruku: ekološka tranzicija može i mora također biti prilika za socijalnu pravednost.

Ohrabrujuće je vidjeti da je čak i poljoprivredni lobi prihvatio promjene koje se moraju dogoditi. Oduvijek smo znali da je to pravi put i ohrabrujuće je vidjeti druge kako se bude u toj stvarnosti. Ovo je pobjeda za naše poljoprivrednike, naš okoliš i našu budućnost – ako političari budu imali hrabrosti i poštenja djelovati u skladu s tim.”